יש אנשים ששומרים בולים כתחביב ומעוניינים לשייך אותם לזמן, מיקום או נסיבות, במטרה ללמוד עליהם עוד, כמו גם לדעת מהו הערך שלהם. אנשים אחרים, המוגדרים כאספני בולים, ירצו בוודאי לקבל גישה לרשימה מייצגת מאד של בולים שהם עשויים לחפש על מנת להשלים את האוסף שלהם. בכל אחד מהמקרים, הרי שהכלי המרכזי שעומד עבור אנשים הנכנסים לתחום הוא קטלוג בולי ישראל, על גרסאותיו השונות. הנה כל מה שנדרש שתדעו על הקטלוג וחשיבותו.
מהו קטלוג בולי ישראל?
קטלוג בולי ישראל הוא פרסום של השירות הבולאי, הנחשב לבית היוצר של הבולים בישראל. מדובר בקטלוג הכולל בתוכו אלפי תמונות של בולים, יחד עם הפריטים הבולאים השונים. כל אלה מאוגדים ליצירת קטלוג עשיר, אשר גם בעיצובו הושקעו מאמצים רבים. מעבר להיותו של הקטלוג אינדקס עבור כל הבולים שיוצרו בישראל, החל משנת ההקמה של מדינת ישראל ועד לעת הנוכחית, הוא גם משמש מקור מידע מקיף על התחום. דרך הקטלוג ניתן לקבל מידע ונתונים על הבולים עצמם (תמונה, מספר קטלוג או תאריך הנפקה), ולצד זה על תחום הבולאות בישראל מאז שנות הקמתה.
כיאה לגודל הפריטים שמרכיבים את הקטלוג, ברור מדוע הניווט בו, למציאת בול ספציפי, עלול להיות מורכב. על מנת להקל על התמונה, נעשתה חלוקה של הבולים בהתאם לשנת הייצור שלהם, כאשר השנה הספציפית מופיעה בצידם של עמודי הקטלוג השונים במטרה לאפשר דפדוף קל ומהיר. כלי אחר שמוצע במסגרת הקטלוג הוא אינדקס מקיף, באמצעותו ניתן לאתר את הבולים על פי נתונים הנוגעים אליהם: שם מעצב הבולים (למעט בולים שהמקור שלהם לא ידוע), הנושא שלהם וכן הלאה. אפשרות מועילה אחרת היא לבצע חיפוש של מהדורות מיוחדות של בולים, למשל לכבוד אירועים ספציפיים: יובל שנים למדינת ישראל, למשל.
אז מי צריך את הקטלוג? (רמז: לא מעט גורמים)
קטלוג בולי ישראל הוא פריט חובה עבור כל אדם שמגדיר עצמו כחובב או כאספן בולים, לצד אנשים שמעוניינים לקבל גוף ידע מקיף על נושא שעשוי לרתק רבים. הקטלוג נועד להקל מאד על עבודתם של אנשים הנתקלים בבול מסוים ומעוניינים ללמוד עליו כמה שיותר. חשבו, למשל, על מי שקיבל בירושה אוסף של בולים, ורוצה לדעת בדיוק מה עומד מאחוריהם. כאשר מתחקים אחר שורשי הבולים הספציפיים ולומדים עליהם כמה שיותר, אפשר גם לדעת מהו השווי שלהם, ובהתאם לכך האם משתלם למכור אותם.
הקטלוג אינו כולל הערכות מחיר של הבולים השונים, מטבע הדברים, אך באמצעותו כן ניתן לפנות לגורמים מקצועיים הפועלים בתחום (שמאי בולים, בעיקר) ולראות כיצד מתוחמר בול ספציפי. במקרים מורכבים, דוגמת אוסף בולים, יש צורך בשירותי שמאות מורכבים יותר, הכרוכים בדרך כלל בתשלום של כמה מאות שקלים.
כך מצטיידים בקטלוג
המעוניינים לרכוש את קטלוג בולי ישראל יכולים לעשות זאת במספר דרכים. הקטלוג זמין בחלק מחנויות הספרים, כשגם בחנויות המתקמדות בבולים בפרט ובאספנות בכלל, ייתכן שהקטלוג יוצע למחירה. אופציה אחרת היא להזמין את הקטלוג דרך דואר ישראל, כאשר הרכישה במקרה הזה אפשרית דרך אתר האינטרנט של רשות הדואר. מחיר הקטלוג משתנה בין הגורמים השונים שמוכרים אותו, כאשר לרוב המחיר עומד סביב כ-150 ש''ח.
נקודה חשובה נוספת: את הקטלוג ניתן בהחלט לרכוש גם בתור מתנה עבור חובב בולים ואספנות, כמו גם משפחות שמעוניינות להעשיר את הידע שלהן ושל ילדיהן. בלא מעט מקרים מתווספת לקטלוג תוספת חינוכית כלשהי, דוגמת סרט DVD העוסק בנושאים הקשורים לתחום.
למידע נוסף, צרו עמנו קשר.